Yeni iOS 8 Özellikleri işte Burada!

Yeni iOS 8 Özellikleri işte Burada!

Bu akşam saat 20:00 itibariyle başlayan WWDC etkinliğini canlı olarak anlatımını yapmıştık bildiğiniz gibi. Etkinlik süresi boyunca önce Mac OS Yosemite başlayarak en çok beklenen konu yeni iOS 8 ile devam etti. Şimdi takipçilerimizin merakla beklediği iOS 8 özellikleri hakkındaki toplu bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Öncelikle ilk dikkat çeken özelliklerden bir tanesi ile başlayalım;

Artık Mac bilgisayarınız, iPad ve iPhone’ununuz eşzamanlı olarak çalışabilecek. Yani örneğin telefonunuza bir arama geldiğinde Mac veya iPad’iniz ile bu aramaya cevap verebilecek ve geri aramalar yapabileceksiniz. Bu eş zamanlı çalışmalara mesajlar, tarayıcılar ve proje yönetimi uygulamaları da dahil.

Family Sharing özelliği ile Apple cihazı kullanan aile üyelerinizi belirleyip, onlar ile çeşitli paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Bunlara müzik, film, kitap ve uygulamalar da dahil. Ayrıca aile albümleri oluşturup çektiğiniz fotoğrafların eş zamanlı olarak diğer aile üyelerinde görünmesini sağlayabilirsiniz. Find my Friends ve iPhone’u bul gibi uygulamaları da bu seçtiğiniz listedeki kişilere yetkiler vererek ve ya alarak kullanabilirsiniz.

iOS 8 ile sağlık konusuna da önem veren Apple çok hoş özellikler sunuyor. Spor, fitnes uygulamaları ile uyumlu çalışacağı söylenen bu özelliklerde kalp atışınız, ne kadar kalori harcadığınız, kan şekeriniz ve kolesterolünüz gibi önemli sağlık faktörlerinizi takip altına alabilirsiniz. Ayrıca tansiyonunuz düştüğünde sizi uyarıp, en yakın hastaneyi bulmanız için rehberlik eden özelliklerde bulunuyor.

Mesajlar uygulamasınada bazı özellikler gelmiş bulunuyor. Öncelik olarak iMessage için büyük yeniliklerin olduğunu görüyoruz. Anlık sesli mesaj, video ve konum paylaşımı gibi. Bu özellikler ile entegre bir Whatsapp diyebiliriz aslında. Ayrıca topluca fotoğraf gönderme ve grup konuşmaları da bunlara dahil.

Fotoğraflar özelliği ise tahmin edebileceğiniz gibi yeni düzenleme özellikleriyle öne çıkıyor. Detaylı bir fotoğraf düzenleme arayüzü bizi bekliyor diyebiliriz. Ayrıca başka firmaların geliştirdiği fotoğraf düzenleme uygulamaları ilede uyumlu çalışacak. iCloud Fotoğraf Kütüphanesi ile de bu albümde olan fotoğraflarımız çevrimiçi olarak iCloud hesabımıza yedeklenecek.

Yeni düzenleme modlarıyla daha kolay bir kullanım sağlayan iOS 8 ile bir çok kişinin beklediği özelliklerde geldi. Mesela artık gelen bildirimlere herhangi bir uygulama içindeyken geçiş yapmadan direk cevap verebiliyorsunuz. Yani mesaj geldiğinde hızlı yanıt verebiliyorsunuz. Facebook gibi uygulamalardan gelen bildirimlere de hızlı bir şekilde yorum ve beğeni gibi özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Mail uygulamasına da çok kullanışlı özellikler gelmiş bulunuyor.

QuickType adı altında akıllı bir klavye eklentisi söz konusu. Böylece yazdığınız cümlenin tamamı ve anlamı baz alınarak bir sonraki kelime için öneri ve tahminlerde bulunuyor. Ayrıca mesajlaşma uygulamalarında karşı tarafın yazdığı cümleye göre vereceğiniz cevaplar için seçenekler çıkıyor. Bu konu hakkında ayrıca bir yazı yazmayı düşünüyoruz.

iCloud Drive aslında daha önceden alışık olduğumuz bir sistem olan DropBox ile aynı özellikleri taşıyor diyebiliriz. Adından da anlaşılabileceği üzere çevrimiçi depolama (yedekleme) yapabileceğimiz çok kullanışlı ve entegre bir sistem. Bu sayede Apple cihazları arasında çok kolay veri alışverişi sağlanmış olacak.

Hızlı arama olarak ta adlandırabileceğimiz Spotlight artık çok daha gelişmiş bir şekilde karşımıza çıkacak. İsteğimize göre artık Spotlight aramalarında güncel haberlere, sinema filmlerine, yakındaki restoranlara, appstore uygulamaları gibi daha bir çok farklı şeylere ulaşmak mümkün olacak.


İş dünyası içinde kolaylıkların yanı sıra güvenlik önlemleri sunan özelliklerde bulunuyor. Mail şifrelemek, mail hatırlatıcı, otomatik cevaplama gibi özellikler bunların başında geliyor.

Evet yeni iOS 8 hakkında verebileceğimiz bilgiler şimdilik bunlar. Daha detaylı bilgileri özellik bazlı olarak farklı konularda sizlere aktaracağız. Bunun yanı sıra iOS 8 beta 1’in çıktığını da duyurmak isteriz.

iOS 8 güncellemesini destekleyen cihazlar listesi:













Comments

  1. istanblue

    en dikkat çeken yenilik Quicktype sanırım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir