Fotoğrafçılık Yeteneğinizi Paraya Dönüştürün

Fotoğrafçılık Yeteneğinizi Paraya Dönüştürün

Telefonunuzdan ya da fotoğraf makinanızdan çektiğiniz fotoğraflar çevreniz tarafından beğeniliyor ve fotoğrafçılık konusunda yetenekli olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Neden çok sevdiğiniz bu hobiyi para kazanabileceğiniz bir işe dönüştürmeyesiniz ki?

En popüler freelance meslekler arasında fotoğrafçılık yer almaktadır. Özellikle çevrimiçi stok siteleri çektiğiniz fotoğraflar üzerinden para kazanmanıza olanak sağlıyor. Gelin şimdi çok sevdiğiniz fotoğrafçılık hobinizi nasıl para kazanabileceğiniz bir mesleğe dönüştürmeniz gerektiğine beraber göz atalım.

En Çok Satan Fotoğraf Türleri Nelerdir?

Öncelikle hangi fotoğrafların daha çok sattığını öğrenerek bu fotoğraf türleri üzerine yoğunlaşmalısınız. Stok fotoğrafçılık sitelerine göz atarak en çok satan fotoğraflar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Çekeceğiniz fotoğrafların çeşitli web sitelerinde hizmet sayfaları ya da blog yazıları için satın alınacağını unutmayın.

Bazı çok satan fotoğraf türleri;

  • Portreler, insan fotoğrafları; Her kesimden insan fotoğrafları çok fazla görüntülenme alır. Özellikle kültürel öğeler barındıran, ruh halleri belirten veya çalışan insanlardan oluşan kompozisyonlara yönelmenizde fayda var.
  • Yiyecek içecek fotoğrafları; Özellikle turizm sektöründe ve gıda sektöründe çeşitli yiyecek içecek fotoğraflarına ilginin olduğu bilinmektedir.
  • Manzaralar; Şehir manzaraları, doğa manzaraları ve hatta bazı mimari fotoğrafların kullanım alanı geniştir. Göze hitap eden ve tasarıma imkan veren her fotoğrafın satılma ihtimali yüksektir.
  • Seyahat fotoğrafları; Seyahat ile ilgili tüm fotoğraflar her zaman en çok satılanlar arasındadır. Uçak yolculuğu, gemi yolculuğu, tatil, tarihi eserler gibi konulara yoğun talep vardır.
  • Nesne fotoğrafları; Genellikle bir sektörü çağrıştıran aletlerin fotoğraflarını çekerek binlerce insanın aradığı görselleri sunabilirsiniz. Örneğin; periskop, hakim tokmağı, kalem, somun, çarklar, endüstriyel makinalar gibi.

Fotoğraflarınızı Nasıl Satabilirsiniz?

Çektiğiniz fotoğrafları çevrimiçi satabilmek için çeşitli stok fotoğraf sitelerinde üyelikler açmanız gerekmektedir. Fakat her görselin bir hikayesi bir amacı olduğunu asla unutmayın. Çektiğiniz her karenin bir hedef kitlesi olmalıdır. Hatta fotoğraf düzenleme programları aracılığıyla görsel rötuşlar yapmanız gerektiğini unutmayın.

Kendi Web Sitenizden Satış Yapın

Bir fotoğrafçı olarak kendi portföy sitenizi oluşturarak buradan satış yapabilirsiniz. Portföy sitelerinin avantajı sadece sizin adınıza olmasıdır ve iş hayatına atılırken yaptığınız tüm işleri kolaylıkla gösterebileceğiniz bir platform olmasıdır.

Portföy siteniz üzerinden satış gerçekleştirebilirsiniz. Fakat hedef kitleyi geniş tutmak için sitenin İngilizce dilini de desteklemesi son derece önemlidir. Sitenizi farklı dillere çevirmek için uzmanlardan yardım alabilirsiniz.

Kendi siteniz üzerinden satış yapmanın en büyük avantajı fiyatları sizin belirliyor olmanız ve karın hepsinin sizde kalmasıdır. Üstelik dilediğiniz tasarımları kullanabilirsiniz. Kısacası tüm kontrol sizdedir.

Fakat stok fotoğrafçılığı yapmak için internet sitenizin olması tek başına yeterli değildir. En çok tercih edilen sitelere gelin birlikte göz atalım.

Shutterstock

Shutterstock dünya çapında en fazla kullanılan stock fotoğrafçılık sitesidir. Shutterstock’da 200 milyonu aşkın fotoğraf, video, vektör gibi görsel öğeler bulunmaktadır. Bu siteye yüklediğiniz fotoğrafların her indirilmesinde belirli bir ücret alırsınız. Ödemeler ay sonunda yapılmaktadır.

Alamy

Her satıştan %50 oranında pay alabildiğiniz ve fotoğraf kabul ettirmenin daha kolay olduğu bir platformdur. Bugüne kadar fotoğrafçılara toplamda 180 milyon dolar ödeme yapıldığı biliniyor. Alamy yüklediğiniz fotoğrafların başka yerlerde kullanılmasına da izin vermektedir.

Etsy

Etsy daha çok el işi ürünlerin satıldığı bir platform olarak ön plana çıkmaktadır. Fakat 30 milyona yakın fotoğrafın da satışta olduğu fotoğrafçılar tarafından yaygın olarak kullanılan bir site olduğunu belirtmekte fayda var.

500px

Resim portföyü oluşturarak satış yapmanızı sağlayan bir sitedir. Satışın %35’i kasanıza girer. 500px, profil oluşturup görüntülenme sağladığınız taktirde para kazanmak için ideal bir sitedir. Fakat fotoğrafların kabul edilmesi ve beğenilme almak kolay değildir.

Adobe Stok

Diğer stok sitelerinde olduğu gibi yaklaşık %33 oranlarında telif hakkı ödemektedirler. Adobe Stok’un avantajı ise diğer Adobe programlarıyla uyumlu olduğu için resimleri kolaylıkla yükleyebilirsiniz.

Sonuç Olarak;

Freelance fotoğraf satışı ile önemli oranda kar elde edebilirsiniz fakat photoshop yeteneklerinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın. Çok fazla rekabetin oluğu bir sektörden bahsediyoruz dolayısıyla kendi portföy sitenizi mutlaka kurun. Sizinle özel olarak çalışmak isteyen kişiler de siteniz üzerinden iletişime geçebilecektir.

Kaynaklar;

https://helpx.adobe.com/tr/stock/contributor/help/benefits-of-contributing.html

https://www.shutterstock.com/tr/support/article/stok-foto%C4%9Fraf%C3%A7%C4%B1l%C4%B1kla-nas%C4%B1l-para-kazan%C4%B1l%C4%B1r

https://www.bogazicitercume.com.tr/seo-uyumlu-websitesi-tercumesinde-dikkat-edilmesi-gerekenler.html

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir