istanbul Spor Merkezleri

Egzersiz yapmak insanların sağlığını olumlu yönde etkileyen bir kavramdır. Spor yapan insanlar pankinson, depresyon, hafıza kaybı ve Alzheimer gibi hastalıklara spor yapmayan insanlara göre yakalanma riski daha azdır. Bu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Spor yaparken zihnimiz motivasyon kazanır. Ayrıca bedensel açıdan vücudumuz direnç ve denge de kazanır. Spor yapmak beyinde salgılanan dopamin miktarını arttırdığı için kendimizi mutlu hissederiz. Dopamin mutluluk hormonu olarak da bilinir. Spor salonları fitness ve pilates yapmak için en iyi yerlerdir.

 

Peki, spor yapmak bunu nasıl yapıyor?

 

Spor yaptığımızda dopamin nasıl salgılanıyor?

 

Kişi egzersiz yaptığında beyin bunu algılıyor ve bu anı Stres noktası olarak açıklıyor. Spor yaparken kalp atışlarımız olduğundan daha fazla artar ve kan basıncı yükselir. Stresli durumlarda meydana gelen bu belirtileri beyin stresli bir durum olarak algılayarak BDFN (Brain-Derived Neurotrophic Factor) proteinin salgılanmasını sağlar.

 

BDFN adlı protein stresli durumla karşılaştığımızda beynimizin ve vücudumuzun bu durumdan korunmasını sağlar. Bu nedenle yaptığımız yoğun tempolu egzersizler dopaminin salgılanmasını ve kendimizi mutlu hissetmemize neden olur. Ayrıca spor yaptığımızda stres noktası anlarından kurtulduğumuz için kişi fizyolojik ve psikolojik açıdan rahatlar. Spor yapan insanlar stresi azalttıkları için daha fazla mutlu olurlar.

 

Spor yapan kişi uykusuzluk, özgüven eksikliği ve anksiyete bozukluğu olarak bilinen aşırı derecede endişe durumu ile daha kolay başa çıkmaktadırlar. Eğer vücudumuzun görüntüsünden memnun değilsek ve görüntümüzü beğenmiyorsak bu durum özgüvenimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca anksiyete bozukluğu gibi problemlerin oluşmasına neden olmaktadır.

 

Düzenli egzersiz yapmak vücudumuzda muhteşem değişiklere neden olur bu değişimi zamanla gördüğünüzde kaybettiğiniz özgüveninizi görüntünüz ile geri kazanacaksınız. Anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler spor yaparak bulundukları ruh halini pozitif hale çevirebilirler. Spor yaparak anksiyete sorunuzu aşabilir ayrıca kendinizi mutlu hissedeceğiniz bir hobi edinmiş olursunuz.

 

Uykusuzluk sorununu çözmenin en iyi yolu da düzenli ve dengeli spor yapmaktır. Gün içerisinde belirli bir düzende spor yapıp bu durumu düzenli olarak tekrar ettiğiniz zaman uykusuzluk sorununuza veda etmiş olursunuz. Sadece uykusuzluk değil fazla uyuma sorununuz var ise düzenli spor yapmak bu sorununuzu da çözmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir