Raw Dosyaları Üzerinden JPEG Olarak Fotoğraf Çekmeniz İçin 5 Neden

Fotoğraf çekmek ile ilgilenenler, genellikle Raw ile bu işlemi gerçekleştirir. Bu noktada bir diğer alternatif uzantı ise JPEG olarak dikkat çeker. Her geçen gün sayıları artan fotoğrafçıların önemli bir kısmı, çekimler esnasında JPEG formatının bir takım özel avantajlara sahip olduğundan bahsetmektedir. Yazımızın devamında bu avantajlara ilişkin detayları bulabilirsiniz.

1.Küçük Dosya Boyutu

Bir görselin boyutunun ne kadar olacağına etki eden 2 temel unsur vardır. Bunlardan ilki çekilen görüntü, ikincisi ise dosyanın formatıdır. Çekilen görüntüye etki edilmesi söz konusu olamayacağı için boyutu düşürmek için doğru seçeneğin tercih edilmesi gerekir. Raw görüntüler, genel olarak JPEG görüntülerden çok daha yüksek boyuta sahiptir. Öyle ki, bazı görüntülerdeki boyutu farklı birkaç kat olabiliyor.

Fotoğraf makinelerinde kullanılan hafızanın hızlı bir şekilde dolmasını hiç kimse istemez. Yüksek boyutlu görsellerden dolayı hafıza hızla dolduğunda, ya mevcut olan görselleri silmeniz ya da görselleri farklı bir sabit diske almanız gerekir. Yani çekilen fotoğrafların kaybedilmemesi için mutlaka ekstradan depolama aracı kullanılmalıdır. Bu ise ekstra maliyet demektir.

2.Patlama Derinliği

Spor yaparken ya da daha farklı bir aksiyon içerisindeyken fotoğraf mı çekmek istiyorsunuz? Ortaya çıkacak olan sonuçların şaşırtıcı ve mükemmel olacağından şüpheniz olmasın. Bu noktada istediğiniz başarıyı ve kareleri yakalamak için mutlaka seri çekimler yapmalısınız. İşte tam burada depolama konusu bir kez daha karşınıza çıkar. Seri bir çekilen fotoğrafların boyutlarının yüksek olması, kısa bir süre sonra makinenizin işlevsiz kalmasına neden olacaktır. Ayrıca makinenin ara belleğinin dolması ve sizi yavaşlatması da söz konusu olabilir. İşte tam olarak burada yatan nedenlerden dolayı JPEG formatının tercih edilmesi çok daha doğru olacaktır.

JPEG uzantısı ile yola devam etmeniz durumunda, depolama noktasında çok daha az sorun yaşayacaksınız. Böylece kısa bir süre içinde istediğiniz kadar fotoğraf çekmeniz ve çok özel kareleri yakalamanız mümkün olacaktır.

3.Anlık Lens Düzeltme

JPEG kullanımının avantajlarından birisi de anlık olarak yapılabilen lens düzeltmeleridir. Vinyet oluşturma, bozulma ve renk sapması gibi bazı durumlarda lens düzeltmesi otomatik olarak gerçekleşir ve aynı şekilde işlenir.

Sorun çıkaracak bir alanda çekim yapıyorsanız, burada bahsedilen lens düzeltmelerini sık sık yaşayacaksınız. Bunları gördüğünüzde ne kadar önemli olduklarını fark edecek ve seçiminiz için kendinize teşekkür edeceksiniz.

Burada bahsedilen avantajları Raw ile sağlamak da bir noktaya kadar mümkündür. Ancak JPEG formatındaki anlık lens düzeltmelerinin beklentileri çok daha yüksek seviyede karşıladığı söylenebilir.

4.Uyumluluk

Eğer format olarak JPEG tercih ederseniz, büyük bir kullanım kolaylığı ve uyum yakalamış olacaksınız. Öyle ki, fotoğrafı çeker çekmez kullanabilir ya da sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. Bu noktada herhangi bir sınırlılık söz konusu değildir. Ayrıca format üzerinde dönüşüm ve benzer işlem yapmanıza da gerek yoktur. Bütün bunların genel olarak uyumlulukla ilgili olduğu söylenebilir.

5.Raw Bağlılığı

Raw, önemli durumlarda sizin kurtarıcınız olabilir. Ancak sürekli bunu kullanmanın herhangi bir avantajı olmadığı gibi bazı dezavantajları dahi vardır. Dolayısıyla da Raw’a bağlı kalmamalısınız. Özellikle NEF formatında parlaklık ve renk derinliği gibi özellikler boyutun bir hayli artmasının bir diğer sebebi. Eğer NEF formatında fotoğraf çekmeyi alışkanlık haline getirdiyseniz direkt olarak JPEG formatında çekmek zorunda değilsiniz. Alıştığınız şekilde çektiğiniz NEF fotolarınızı JPEG fotosuna dönüştürmeniz mümkün. ReaConverter, bu noktadaki beklentilerinizi fazlasıyla karşılayan kolay ve kullanışlı bir yazılımdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir