Ev almak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Ev almak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Barınma ihtiyacı, insan ihtiyaçları içerisinde en önemli ihtiyaçlardan biridir. Son dönemde, gelişen teknolojik imkanlar ile birlikte bu ihtiyaç için oldukça lüks ve rahat yaşanabilecek evler inşa edilmeye başlandı.

İnşaat sektöründeki bu hızlı gelişme ve son dönemde giderek artan arz sayesinde gayrimenkul piyasası son zamanlarda ülkemizde hiç olmadığı kadar hareketli bir hal almaya başladı.

Ülkemizdeki yatırım alışkanlıklarının da bu hareketlilikte etkisi olduğu yadsınamaz. Senelerce emek vererek ortaya konan birikimin değerlendirme yollarından en yaygını gayrimenkul yatırımı yapmaktır. Bu nedenle, pek çok vatandaşımız açısından gayrimenkul piyasaları ilgi çekicidir.

Fiyat seviyelerinin bu denli bilinmek istediği bir piyasa olan gayrimenkul piyasasında internet ve mobil teknolojilerin bu hızlı gelişimi sonrası gerek kolaylık gerekse de hızlı işlem yapmak amacıyla gayrimenkul ilanları ve gayrimenkul al-sat işlemleri artık tamamen internet üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Pek çok profesyonel emlak firmasının, popüler emlak platformlarının hepsinde kurumsal üyelik hesapları bulunmaktadır. Gayrimenkul danışmanlığı yapan pek çok şirket, hangi gayrimenkule yatırım yapmanın daha doğru olacağına ilişkin danışmanlık hizmetini internet üzerinden elde ettiği veriler aracılığıyla vermektedir.

İnternette gayrimenkul al-sat ilanlarının olduğu pek çok farklı platform bulunmaktadır. Bireysel olarak gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin bu platformlar aracılığıyla daire, arsa veya herhangi bir başka gayrimenkulü tek tek bu platformların sayfalarına girerek buradaki fiyatları karşılaştırması sonucu belirlemesi gerekmektedir.

Bu durum da hem zaman kaybına hem de fiyatların bir bütün olarak görülüp karşılaştırılmasına bir engel teşkil edecektir.

Bu noktada, yardımımıza Flatfy, internet oluşumu koşuyor. Flatfy, bir start-up olarak emlak piyasasında bulunan tüm verileri tek tek inceleyip tüm ilanların toplandığı bir internet sitesidir.

Flatfy internet sitesi, dünyanın 37 farklı ülkesinde faaliyet göstermektedir. Yukarıda da görüldüğü gibi; pek çok farklı ülkeden emlak portföyü Flatfy veri tabanı içerisinde yer almaktadır.

Flatfy platformunun ülkemiz dışında faaliyet gösterdiği ülkelerden birkaçı;

  •  Arjantin
  •  Azerbaycan
  •  Nijerya
  •  Portekiz
  •  Kazakistan
  •  Yunanistan
  •  Güney Afrika
  •  Rusya

ülkeleri olarak belirtilebilir.

” Flatfy ile ev almak için siteyi kullanma

Flatfy internet sitesini kullanmak oldukça kolaydır. Sitede emlak aramak ve istediğiniz fiyatta istediğiniz ev veya arsayı bulmak için çok fazla menü bulunmamaktadır. Bu sayede; zihninizi zaten yoran bir süreç olarak belirtilebilecek gayrimenkul satın alma süreci sizin için daha kolay bir hale gelmektedir.

Siteye giriş yaptığımızda karşımıza gayet sade bir ana sayfa çıkmaktadır. Bu sayfanın tam ortasında yer alan iki menü ile doğrudan ev arama sayfasına geçiş yapabiliyoruz.

Menülerin altında yer alan üç farklı alt menü ise Türkiye’nin en büyük üç şehrinde doğrudan tek tıklama ile arama yapmak amacıyla oluşturulmuş menülerdir. Bu menüleri kullanarak örneğin; Flatfy ile Flatfy ile İstanbul’da daire satın almak istiyorsam menünün İstanbul kısmındaki satılık daire butonuna tıklayarak İstanbul ilinde bulunan tüm satılık daireleri görebilirim.

İstanbul’da satılık daire al butonuna tıkladıktan sonra gelen sayfada emlak ilan platformlarındaki ilanların rastgele bir şekilde karşınıza geldiğini göreceksiniz. Daha detaylı arama yapmak için yukarıda bulunan menüye daire almak istediğiniz yerin detayları ile ilgili bilgi girerek arama yapabilirsiniz.

Yukarıda; İstanbul Bağcılar ilçesinde yer alan Kirazlı Mahallesi’nde satılık daire için arama yaptım. Gördüğünüz gibi üst panelde bulunan menüde sokak ismine kadar detay bilgi vermek mümkün. Bunun yanında metro yakınlığı ve semt detayı ile de buraya konum bilgisi girilebilmektedir. Detayların verildiği menü;

  •  Konum bilgisi
  •  Oda sayısı
  • Fiyat bilgisi (en düşük- en yüksek fiyatların girilebildiği şekilde)
  •  Metrekare bilgisi (en düşük- en yüksek metrekare bilgisi girilerek)

Bulunmaktadır.

Bu şekilde girdiğim bilgiler ile uygun olan evlere ilişkin tüm emlak ilan platformlarında yer alan bilgiler doğrudan karşıma gelmektedir.

Ayrıca, bu menünün en alt kısmına geldiğimizde; aramamıza ilişkin yeni güncellemelerden anında haberdar olabilmemizin sağlandığı bir kısım yer almaktadır. Burada bulunan kutucuğa e-posta adresimizi girerek detaylı arama kriterlerimize uygun bir ilan oluşturulduğunda haber alma imkanına sahip olabilmekteyiz. Yine, yan tarafta bulunan sohbet kısmında Facebook profilimiz aracılığıyla Flatfy Facebook profilindeki uzman kadro ile sohbet ederek ilanınıza ilişkin detaylı bilgileri ve yeni ilanları konuşabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi; Flatfy ile ev al-sat işlemlerimizi oldukça kolay bir şekilde yapabilmekteyiz.

” Analiz imkanı

Flatfy platformunun bir diğer özelliği de sitenin bünyesinde barındırdığı tüm emlak fiyatlarına ilişkin bilgilerin analizine imkan tanımasıdır. Flatfy, ülkemizde bulunan bütün emlak ilan platformlarındaki ilan verilerini toplayarak aylık olarak bu verileri yayınlamaktadır. Bu sayede, ülkemizin şehirler bazında emlak fiyatlarına ilişkin bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu ilan platformlarından toplanan tüm veriler ile bir veri havuzu oluşturulur. Bu havuzda bulunan bütün verilerin şehir şehir ayrı ayrı ortalaması alınır ve her şehir için ortalama bir daire fiyatı oluşturulur.

Yukarıda bulunan tablo; Flatfy internet sitesinin daire fiyatlarına ilişkin ortalama fiyatları, 2018 yılının Ekim ayı için bulduğu ve yayınladığı tablodur. Tabloda da görüldüğü üzere ülkemizin en büyük 10 şehrine ilişkin daire fiyatı verileri, dairelerin büyüklüklerine göre sıra ile belirtilmiştir.

Daire büyüklüklerine bakarsak;

  • 1 Room= 1+1 daireleri
  • 2 Rooms= 2+1 daireleri
  • 3 Rooms= 3+1 daireleri
  • 4 Rooms= 4+1 daireleri

göstermektedir.

Fiyatlara genel olarak göz gezdirdiğimizde; İstanbul ilinin tahmin edileceği gibi en yüksek daire fiyatlarına sahip il olduğu görülmektedir. İkinci sırada İzmir ilinin olduğu görülürken 4+1 ev fiyatlarında İzmir ilinin İstanbul ilinden daha pahalı olduğunu görüyoruz.

Bunun nedeni olarak; İzmir ilinde 4+1 evlere olan talebin İstanbul’dan daha çok olması gösterilebilir. Çünkü, İstanbul genel olarak iş hayatının merkezi konumunda bir il olması nedeniyle daha çok çalışan nüfusunun bulunduğu bir yerdir. Oysa İzmir’de hem çalışan nüfusu hem de tatil beldeleri ve emekli nüfusu da yoğun bir şekilde bulunduğu için evlerinde daha çok vakit geçiren insan sayısı İzmir’de daha fazladır. Bu nedenle; daha büyük evlerin fiyatlarının İzmir’de daha yüksek olması normaldir. Flatfy, İzmir’de ev almak isteyenler için önemli bir bilgi vermektedir.

Benzer bir tablo ile Gaziantep ilinde de karşılaşmaktayız. Genel olarak 1+1, 2+1 ve 3+1 ev fiyatlarının diğer illere göre daha ucuz olduğu Gaziantep’te de 4+1 daire fiyatları İstanbul’dan daha fazladır. Bu durumun nedeni olarak da İzmir’dekine benzer bir şekilde bölgedeki oturma alışkanlıkları gösterilebilir. Zira; Gaziantep ilinde İstanbul ve diğer batı illerimizden farklı olarak aileler daha kalabalıktır ve evde vakit geçiren insan sayısı daha fazladır. Bu nedenle; daha büyük evlere olan talebin Gaziantep ilinde daha çok olmasından dolayı 4+1 ev fiyatlarının daha yüksek olduğu söylenebilir.

Elbette ki; yukarıda yer alan tabloya ilişkin pek çok farklı analiz yapma imkanı bulunmaktadır. Örneğin; bir diğer ilginç tablo da Ankara’da ev fiyatları ile ilgilidir. Tabloda genel olarak en düşük ev fiyatlarının Ankara’da olduğu görülmektedir. Bu durum pek çoğumuzun tahmininden farklı bir şekilde gelişmiştir. Çünkü, Türkiye’nin en büyük 2’nci ili olan Ankara’da ev fiyatlarının bu denli düşük olması beklenmeyen bir gelişmedir.

Burada yer alan verileri kullanarak ülkemizdeki gayrimenkul piyasasına ilişkin genel bir fikir edinebilmek mümkündür. Flatfy, bu verileri aylık olarak düzenli bir şekilde paylaşmaktadır. Flaty ile ev alma ve araştırma yapmanız için geçerli bir sebep olarak bu eşsiz veri tabanını da gösterebiliriz.

Ev almak ve gayrimenkul piyasası ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulmak için Flatfy size büyük bir fırsat sunuyor. Gayrimenkul piyasasına dair her türlü bilgiye kolayca erişin. Flatfy, size Türkiye gayrimenkul piyasasının kapılarını açıyor. Flatfy ile tanışın, evinizi kolayca alın.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir