Yazılım Geliştirme Modelleri Nelerdir?

Yazılım Geliştirme Modelleri Nelerdir?

Yazılım Geliştirme Modelleri Nelerdir?

İnternet sitelerinin düzenli bir şekilde işleyebilmesi için özel yazılım ve yazılımlara ihtiyaç duyuluyor. Bu kodlamaların da belirli uzantılar üzerinden sağlanması gerekiyor. Ancak bu süreci tamamlamak çok kolay değil. Her zaman bilimsel ve disiplinli çalışmalar ile birlikte hareket etmek gerekiyor.

Yazılım şirketleri bu süreçte sizlere yardımcı oluyor. Bunun için öncelikle alanında adını duyurmuş markalar ile işbirliği yapmanız gerekiyor. Çünkü bu süreç sadece kod üretme ile sınırlı değil. Sonrasında kodlarda meydana gelen hataları düzeltmek ya da eğitim danışmanlık hizmetleri alabilmek için bu şirketler ile irtibatınızın devam etmesi söz konusu oluyor. Yazılım süreci faaliyetlerinde profesyonel ve kurumsal bir destek almanız şart. Ayrıca X Code olarak üretilen mobil yazılımlar ile ya da Net Frame Work, HTML gibi kodlarla yeniden dizayn edilen sitelerinizin sürekli analiz edilmesi gerekebiliyor.

Yazılım Faaliyetleri Genel Yapıları

Yazılım geliştirme aşamasında, üretim faaliyetlerinin belirli adımlardan geçerek yapılanması gerekiyor. Analiz ve üretim süreçleri bu piramidin temelini oluşturuyor. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi vermek gerekirse, yapılanma düzeninde rehberler olarak site üreticilerinden destek alınıyor. Elde edilen modellemeler, hiçbir şekilde süreçlerle ilgili olan ayrıntıları takip etmek durumunda değil. Bu aşamada kod üreticilerinin modelleme tekniklerinin uygulandığını görüyoruz. Yazılım süreç modellerinde mobil yazılım servislerinden de yardım alınabiliyor. Masaüstü üretimlerinde de yine çeşitli kodlar kullanılıyor ve servis edilmeden önce kontrol ediliyor.

Model Adımları

Modellemeler çeşitli adlandırmalara göre birbirinden ayrılıyor. ilk olarak gelişigüzel model sisteminin yer aldığını görüyoruz. Bunlar sonrasında barok modeli, şelale modeli, V modeli, artırımsal model, araştırma tabanlı model ve evrimsel model şeklinde sıralanıyor. Helezonik – spiral modeller de yazılım süreç modelleri arasında yer alıyor.

Gelişigüzel model demek herhangi bir yönteme bağlı kalmadan yapılan kodları ifade etmek için kullanılıyor. Kişinin kendi isteklerine göre düzenlenebilir. Takip edilebilirlik bakımından çok işlevsel değildir. Ayrıca bu yazılımlarda bir hata olması durumunda bakım ve onarım çok kolay değildir. İlk olarak 1960’lı yıllarda üretime geçen bu yazılım modellerinde tek kişilik üretim ortamının yer aldığını görebiliyoruz. Oldukça basit bir programlama yapısına sahiptirler.

Diğer bir model olan barok modelinde ise doğrusal biçimde geliştirilen kodlar dikkate alınır. 1970’li yıllarda ilk olarak kullanılmaya başlanan bu yazılımlarda bir süreç belgelenmesi gerekir. İşlemler esnasında dikkatli olmak gerekir. Herhangi bir hata her şeyi baştan düzenleme gerektireceği için bu model günümüzde pek kullanılmıyor.

Şelale modelinde ise sistem ve yazılım tasarımları öncelikli olarak gerçekleştirilir. Bu aşamada kodlama ve parça test etme süreçleri de takip edilir. Genel yapının birleştirilmesi sağlanır. Sistem test edildikten sonra yeniden bakım yapılır ve böylece kod üretimi tamamlanmış olur. Ancak bu Codex modeli de günümüzde çok sık tercih edilmez.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir