iOS 14: Durum çubuğundaki turuncu ve yeşil noktalar ne anlama geliyor?

iOS 14: Durum çubuğundaki turuncu ve yeşil noktalar ne anlama geliyor?

iOS 14, birkaç önemli yeni özellik ve çok sayıda küçük değişiklik ve görsel güncelleme içerir. Durum çubuğunda, sağ çentikte yeni göstergeler fark etmiş ve bunların ne işe yaradığını merak ediyor olabilirsiniz. Bu yeni durum sembolleri, sinyal gücü göstergesinin üzerinde turuncu ve yeşil noktalar veya daireler olarak görünür.

Görünüşe göre bu noktalar, gizliliğinizi güvence altına almaya ve korumaya yardımcı olan aslında bilgi göstergeleri. MacBook’larda ve iMac’lerde Apple, web kamerasının yanında bulunan fiziksel bir yeşil LED’e sahiptir. Hücresel sinyal ve Wi-Fi durum göstergelerinin yanında görünseler de, ağ bağlantısıyla hiçbir ilgisi yoktur.

Kameraya erişildiğinde, sisteminizdeki bir uygulamanın kamera akışını izlediğini size bildirmek için LED ışığı yanar. iPhone’lar ve iPad’in fiziksel LED’leri yoktur, bu nedenle Apple, deneyimi yazılım aracılığıyla simüle etmiştir.

iPhone’daki turuncu nokta ne anlama geliyor?

Turuncu nokta, telefonunuzdaki bir uygulamanın mikrofonu kullandığı anlamına gelir. Mikrofon dinleniyor ve kaydedilebilir. Örneğin, Siri’yi veya Dikte’yi kullanırken bu görünebilir ve iPhone’un konuşmanızı metne dönüştürmesi gerekir. Tüm uygulamaların iyi niyetle davrandığını varsayarsak, turuncu nokta yalnızca mikrofon gerektiren bir şey yaptığınızda görünmelidir.

Turuncu nokta, gerekli olmadığı gibi görünen bağlamlarda gösteriliyorsa, bu, bir uygulamanın gizliliğinizi kötüye kullandığını gösterebilir. Olmaması gereken zamanlarda gösterildiğini fark ederseniz, neden kullanıldığını öğrenmek için geliştiriciyle iletişime geçebilirsiniz. Bu, kasıtlı casusluk faaliyetinden ziyade uygulamadaki bir hata olabilir.

İOS’un önceki sürümlerinde, kullanıcılar uygulama arka planda olmadığı sürece mikrofona ne zaman erişildiğini bilemiyorlardı. Uygulamalar arka planda çalışırken mikrofonu kaydettiğinde, iOS çentiğin sol tarafında kırmızı bir hap göstergesi gösterir. Bu davranış iOS 14 ile değişmedi, ancak şimdi turuncu ışık aynı anda çentiğin sağ tarafında görünecek.

İPhone’daki yeşil nokta ne anlama geliyor?

Yeşil nokta, fotoğraf çekerken olduğu gibi, bir uygulama kamerayı kullanırken görünür. Kamera erişimi, mikrofona da erişim anlamına gelir; bu durumda turuncu noktayı ayrı olarak görmezsiniz. Yeşil renk, Apple’ın MacBook ve iMac ürünlerinde kullanılan LED’lerle eşleşir.

Bir uygulama mantıklı olmadığında kameraya erişiyorsa, bu, uygulamanın gizliliğinizi ihlal ettiği anlamına gelebilir. iOS, herhangi bir anda bir uygulamanın neden kamera donanımına erişmesi gerektiğini bilmiyor, bu nedenle yapabileceğiniz en iyi yol, şüpheli olduğunuz uygulamanın destek kanallarıyla iletişim kurmaktır. Kötü niyetli bir şey yapıyor olabilirler, bu durumda uygulamayı silebilirsiniz veya bu sadece bir hata olabilir.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir